Antenne-installatie

Preview
You must first complete Radio-zendontvanger before viewing this Lesson

De antenne zendt en ontvangt radiosignalen. Het radiosignaal kan je vergelijken met de kringen die ontstaan als je een steen in het water gooit. Als je verderop een kurk in het water laat drijven dan zie je dat de kurk door de kringen verticaal op en neer gaat. De steen was de zender en de kurk is hier de ontvanger. Marifoonantennes zijn verticaal gepolariseerd en moeten daarom verticaal staan. Bij een neergeklapte mast, waarbij de antenne horizontaal is, zal de zend-ontvang-kwaliteit erg slecht of onmogelijk zijn.
De lengte van de marifoonantenne is ongeveer één meter (dat heeft te maken met de frequenties van de VHF-draaggolven). 

Het is erg belangrijk dat er geen water in de connectoren of in de kabel komt. Dat veroorzaakt verliezen in de sterkte van het radiosignaal. Let er daarom op dat de connectoren waterdicht zijn en de kabel niet wordt beschadigd.

Opengewerkte coaxkabel

De antenne is met de marifoon verbonden via een coaxkabel die een impedantie heeft van 50 Ohm. De impedantie is afhankelijk van de opbouw, afmetingen en materiaalkeuze van de kabel .

Op het binnenwater mag de antenne niet hoger zijn dan 12 meter.
De antenne moet minstens 4 meter zijn verwijderd van grote metalen delen boven de antenne.
AIS- en VHF-antenne mogen niet te dicht bij elkaar in de buurt. Over de AIS straks meer.

Kromming van de aarde

De propagatie – dat is de wijze van voortbewegen van de radiosignalen –  is vrijwel rechtlijnig. De snelheid ervan is 300.000 km/seconde. Dat is gelijk aan de lichtsnelheid.
Het zendbereik wordt beperkt door de kromming van de aarde. De radiohorizon wordt bepaald door de optische horizon van de antenne. Het zendbereik van schip naar schip wordt daardoor bepaald door de hoogte van de antenne.

VHF radiosignalen worden door de ionosfeer niet gereflecteerd, dus gaan rechtlijnig de ruimte in.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Back to: Marifoon online cursus > Techniek